top of page

Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir ?

Vajinismus tedavisinde izlenecek yol haritasının seçilebilmesi açısından öncelikle çiftin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Değerlendirme, kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Vajinismusu yaşayan çiftin kişilik analizleri, evlilik ilişkileri ve iletişim düzeyleri,cinsellikle ilgili bilgi düzeyi ve düşünceleri,duygusal çatışmaları ve uyumları da bu değerlendirmede önem taşır.

Vajinismusun tedavisinde, kişinin yaşına, kültür düzeyine,sosyal yapısına,evlilik süresine ve eşi ile olan ilişkisine,inançlarına ve korku-kaygı düzeyine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Vajinismus Tedavi yönteminin seçilmesindeki ve tedavi sürecinin devam etmesindeki en önemli etkenlerden bir tanesinde, cinsel terapist ile vajnismusu yaşayan danışan arasında bir uyum sürecinin başlamış olmasıdır.


Vajinismus Tedavisinde esas amaçlarından biri de doğru cinsel bilgilendirme , yanlış inançları değiştirme ve bir takım egzersiz programları ile kaygıyı düşürmektir. Vajinismus yaşayan kadınlar kaygılarını kontrol edememektedirler. Çocukluk -gençlik cinsel travmasına bağlı durumlarda EMDR (göz hareketleri ile işleme ve duyarsızlaştırma ) terapisi kullanılabilmektedir. EMDR Terapisi, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve Amerikan Psikiyatri Derneği tarafından onaylanmış ve önerilen tedavi metodudur.


VAJİNİSMUSUN TEDAVİSİ ÇİFTE VE İLİŞKİYE ÖZGÜDÜR.


Vajinismusu yaşayan bazı kadınlarda sadece doğru cinsel bilgilendirme ve telkin yeterli olabilirken, bazılarında bilgilendirme ile birlikte davranışsal terapi uygulaması yapılmaktadır. Daha bilinç altı süreçlerin etkin olduğu bazı kadınlarda ise çocukluk dönemi ve anne-baba ilişkilerini içeren psikoterapi uygulamaları da tedaviye dahil edilmektedir. Dolayısıyla tedavi süreci her çift için aynı olmayabilir.


Vajinismus tedavisinin başarı ile sonuçlanmasına yardımcı olan en önemli konu; çiftin terapist ile uyumlu şekilde yol almasıdır. Vajinismus tedavi seanslarına düzenli gelinmesi, vajinismus tedavi sürecindeki kurallara uyulması, ev ödevlerinin düzenli olarak yapılması ve ertelemeye yer verilmemesi hem problemin kesin olarak çözülmesine hem de tedavi sürecinin kısalmasına yardımcı olur.



 

EMPATİ İZMİR PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

CİNSEL TERAPİ MERKEZİ

İZMİR VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

İzmir Vajinismus Tedavi
Vajinismus
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page