top of page

Vajinismusun Sebepleri Nelerdir ?


1- KADININ İSTEMEDEN,SEVMEDEN EVLENDİRİLMESİ


Kadının evleneceği kişiyi yeteri kadar tanımasına, bir ilgi ve sevgi geliştirmesine fırsat verilmeden yaptırılan evlilikler kadında bilinçli veya bilinç dışı kaçınmaya ,eşini ve cinselliği reddetmesine sebep olabilir.



2- EŞLER ARASINDA UYUMSUZLUK VE İLETİŞİM SORUNLARI


Eşler arasındaki güncel sorunlar, anlaşmazlıklar, çatışmalar, uyuşmazlıklar da cinsel sorunların ortaya çıkmasına neden olur.



3- İLK CİNSEL DENEMEDE ACI DUYMA


İlk yaşanacak cinsel birliktelikte erkeğin kadını hazırlamadan, ön sevişme yapmadan, vajinanın cinsel ilişki için hazır hale gelmesini beklemeden ,sert ve kaba davranarak cinsel birleşmeye zorlaması sırasında acı duyması vajinismusu ortaya çıkartabilir.



4- OTORİTER VE BASKICI AİLE-AİLE İLİŞKİLERİ İLE BİRLİKTE TOPLUMSAL ÇEVRESEL BASKILAR


Toplumumuzda aileler kızlarını küçük yaştan itibaren bekaretin çok önemli olduğuna, onu çok iyi korumaları gerektiğine şartlandırır. Kızlar da büyüyüp evlendiklerinde, kullandıkları " bastırma" mekanizması sonucunda şartlandıkları koruma davranışından vazgeçemez. Genç kızlıktan kadınlığa geçişte direnç gösterebilirler. Vajinismuslu kadın cinsel ilişkiden kaçınmak için bedeniyle bir çeşit savunma içine girerek bir savaş verir, aslında cinsel ilişkiye girmeyi çok istemektedir. Bu ikilem içinde yoğun psikolojik çatışmalar yaşarken neden böyle davrandığın kendisi de bilmeyebilir. Aynı zamanda vajinismus yaşayan kadının aile yapısında zayıf, güçsüz anne figürü, baskıcı otoriter baba figürü, baba kız ilişkisinde iletişimsizlik, sevgisizlik de sıklıkla görülmektedir.



5-CİNSEL KONULARDA YANLIŞ VE YETERSIZ BILGILENDİRİLME


Toplumumuzda cinsellik halen tabudur ve cinsel eğitim verilmez. Bu nedenle genç kızlar bu konuda doğruyu bilmemekte, kulaktan kulağa yanlış ve yetersiz bilgiler alarak ilk ilişkiyi çok korkutucu, ürkütücü hatta yaşamlarının çok önemli bir dönüm noktası olarak algılarlar. Örneğin cinsel ilişki sırasında veya kızlık zarının yırtılması sırasında çok fazla acı çekeceklerine, aşın kanama olacağına, vajinanın parçalanacağına,patlayacağına, hastanelik olacaklarına, hatta öleceklerine, penisin vajina içine girip tekrar çıkmayacağına ( kilitlenip kalacağına ) v.b. gibi abartılı ve yanlış bilgilere inanırlar. Bu inançlar yüzünden cinsel ilişkiyi deneme sırasında aşın abartılı korkular yaşarlar, bunun sonucunda da vajinismus ortaya çıkar. Ülkemizde en sık görülen vajinismus nedeni budur.



6- CİNSEL BÖLGELERDE FİZİKSEL TRAVMA YAŞAMA


Yaşanmıs genital bölge enfeksiyonları ,düşme –çarpma sonucu vajinada travma meydana gelmesi, kötü deneyimlenmiş jinekolojik muayene v.b



7- CİNSEL TRAVMA YAŞAMA


Cinsel taciz ve tecavüze uğrayan, ya da ensest yaşamış kadınlarda vajinismus gelişebilir.Bunların yanı sıra; fiziksel şiddete maruz kalma ,pornografik yayınlar izleyip veya porgografik görüntülere şahit olup tiksinme yaşama ,bazı kadınların meslekleri gereği cinsel travma yaşamış insanların durumlarına şahit olmaları durumu da vajinismusu geliştirebilmektedir.



8- BAŞARISIZLIK KORKUSU


Kadının, ilişkide başarısız olacağım, düşünceleri ile yaşadığı endişe, korku ve kaygı nedeniyle vajinismus ortaya çıkabilir.Bu kaygı performans kaygısı olarak adlandırılır.



9- CİNSEL ÖZDEŞİM BOZUKLUĞU


Kadının kendi cinsi ile değil de karşı cinsle özdeşim kurup, karşı cinse karşı bir istek ve arzu duymayışı nedeniyle bilinç altı cinsellikten kaçma nedeniyle vajinismus ortaya çıkar.



10- HAMILELIK KORKUSU


Doğum yapmaktan korkan kadın ilişki sırasında hamile kalma korkusu nedeni ile istem dışı kasılabilir.



11- KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ


Mükemmeliyetçi ,aşırı titiz ve belli ritüelleri olan,denetim ve kendini kontrol mekanizmaları yüksek,cinsel ilişkiyi kocayı memnun etmek olarak gören,tavırlarında çocuksu özelliklere sahip kadınlarda vajnismus görülebilir.



12-EŞLERİN ROLÜ


Vajinismuslu kadınların eşlerininde bu sorunda önemli rolleri vardır.Araştırmalara göre eşlerin pasif, bağımlı, aşırı düşünceli , hassas , eşleri ile bilinçdışı bir anlaşma içinde , cinsel birleşmeden kaçınan, libidoları zayıf, cinsel bilgileri ve deneyimleri az olduğu takdirde, kadınların vajinismus yaşadıkları ve çözümü erteledikleri görülmüştür.



13- OLUMSUZ DİNSEL ŞARTLANMALAR


Vajinismus geliştiren bazı kadınların büyüdüğü ailelerde ebeveynler normalden fazla dini inançlara sahiptirler.Cinsellikten uzaklığı saygınlaştırırlar.Cinselliği normal bir davranış olarak algılayamaz ve reddederler.Utanma, günahkarlık ve suçluluk duyguları ile sorun ortaya çıkabilir.Yanlış bilgilendirilme ve baskı sonucu kadında penisi fobisi gelişir. Bu da kendisini korumaya yönelten bir davranışa dönüşür. Genellikle gelişmekte olan genç kızların duydukları ilk gece ile ilgili ağrı, acı ve kanamayla ilgili konuşmalar onlarda bu konuda abartılı bir korkunun gelişmesine neden olur.



14- ORGANİK NEDENLER


Vajinismus problemi % 90 psikolojik nedenlere bağlı olmasına rağmen, % 10 organik (yapısal) sebepler sonucunda gelişmektedir. Vajinismusun organik nedenleri arasında kızlık zarı, vajina, genital organlar ile ilgili jinekolojik problemler bulunmaktadır.



 

EMPATİ İZMİR PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

İZMİR CİNSEL TERAPİ MERKEZİ

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ

İzmir Vajinismus Tedavi
Vajinismus
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page